Kaj pomeni binge-watching in zakaj to počnemo?

Binge-watching, ki v slovenskem jeziku še nima svojega izraza, pomeni prakso gledanja več epizod oz. ločenih delov televizijske serije ali programa eno za drugo, torej brez prekinitve. Govorimo lahko takorekoč o srkanju celotnih sezon popularnih serij in oddaj, ki jih danes ponujajo različni mediji, kot so Netflix, HBO GO, Amazon in drugi.

Binge-watching se je začel po nesreči. Netflix je ugotovil, da se gledalci nagibamo h gledanju oddaj in serij v večjem številu. Način, kako nas Netflix torej poskuša spodbuditi k nepretrganemu gledanju, je komaj zaznaven. Gledalcem omogoča, da sezono pogledamo v enem kosu, saj objavi vse epizode hkrati. Prav tako je Netflix oblikoval funkcijo, ki nam ob enem samem kliku v trenutku naloži naslednjo epizodo. Ko pridemo do samega konca epizode, se v spodnjem desnem kotu zaslona pokaže okence »next episode«. Na gumb nam niti ni potrebno klikniti, pa se po nekaj sekundah že predvaja nova epizoda. Ob tem se redko zgodi, da gledalci prekinemo z gledanjem epizode na polovici. Zato nas včasih potegne v triurno gledanje oddaje ali serije, ne da bi to sploh opazili.

Netflix prav tako dobro izstopa po tem, da lahko resnično eksperimentira s številom likov in različnimi zgodbami. Večje kot je število likov, lažje najdemo lik, s katerim se poistovetimo. Ob tem pa se sprošča hormon ljubezni oksitocin, kar nam omogoča, da z likom ustvarimo vez. Binge-watching ima sam po sebi negativno konotacijo, saj lahko ure in ure presedimo pred ekranom, vendar pa lahko na drugi strani z njim ustvarjamo ure in ure prostora za delo na naših čustvih in odnosih.

Velikokrat si rečemo, da gledamo določeno serijo, da se sprostimo, pomirimo, odmislimo vse druge dražljaje in obveznosti. Vendar ob nepretrganem gledanju oddaje ali serije, ne gre nujno le za sprostitev, temveč lahko to, kar gledamo, vpliva na naš živčni sistem. Naši možgani ne razlikujejo med resnično aktivacijo in aktivacijo zaradi namišljenih dogodkov. To torej pomeni, da se veliko dlje časa intenzivno ukvarjamo s sabo in zato potrebujemo tudi več časa za sprostitev. Lahko bi rekli, da po dolgotrajnem »sproščanju«, naši možgani potrebujejo še dodatno sproščanje. To pa zagotovo ne pripomore h kakovostnemu spancu.

Podatki BBC-ja kažejo, da 80 % ljudi žrtvuje svoj spanec za gledanje oddaj in serij. Laho bi rekli, da veliki mogotci, kot je Netflix, tekmujejo z našim spancem. Ali v tej igri zmagujejo? Koliko ur spanca za gledanje serije pa si pripravljen odšteti ti?

Vir: https://www.youtube.com/watch?v=ApzuR8_qNjs