Moje gole fotografije so zaokrožile med prijatelji. Kaj naj storim?

Si že kdaj komu poslal/-a svojo golo fotografijo ali videoposnetek? Pošiljanje oz. izmenjava na pol golih ali golih fotografij med vrstniki prek spleta ali mobilnega telefona je nekaj običajnega in normalnega, dokler poteka v prostovoljnih in dogovorjenih okvirjih s spoštovanjem do tvojih mej. Če torej v to nisi prisiljen/-a s strani druge osebe, je tudi to način, s katerim lahko drugi osebi izkažeš ljubezen, naklonjenost, intimnost, bližino in privlačnost.

Žal se nemalokrat zgodi, da fotografije, namenjene določeni osebi, hitro pristanejo na mobilnih napravah tvojih sošolcev, sošolk, prijateljev in drugih. Kar naenkrat pa se lahko znajdejo tudi na spletu. Vstop v tvoj intimen svet, ki si ga delil/-a z osebo, kateri si zaupal/-a, je viden prav vsem. To je boleča izkušnja, ki lahko pusti resne posledice na različnih področjih življenja. V takšnih trenutkih si prav vsak želi, da bi zavrtel čas nazaj in fotografijo obdržal zase. Morda si želiš, da bi vse skupaj pustil/-a na miru in skušal/-a pozabiti. Normalno je, da doživljaš sram, razočaranje, žalost, se počutiš krivo, ponižano, izpostavljeno in nemočno. Vendar pa je ravno v tem trenutku pomembno, da ne obupaš, ukrepaš in poskrbiš zase. Zberi pogum in poišči pomoč!

V nadaljevanju smo zate pripravili korake, kako ukrepati, če se znajdeš v podobni situaciji.

  1. Poskušam se izogniti samoobtoževanju. Sam/-a nisi popolnoma nič kriv/-a. Oseba je zlorabila tvoje zaupanje.
  2. Zaupaj se bližnji odrasli osebi. Povej staršem, učitelju, učiteljici ali kateri drugi odrasli osebi, ki ti bo stala ob strani. Stopi do šolske svetovalne službe. Pokličeš lahko tudi TOM telefon.
  3. Posredovanje tvojih intimnih fotografij je kaznivo dejanje, zato ga je potrebno prijaviti policiji. Pri tem naj ti pomagajo starši, učitelj ali šolska svetovalna služba. Tvoja intimna fotografija je dokazno gradivo, zato moraš narediti in shraniti posnetke zaslona, pogovora, mesta, kamor je bil ta posnetek razširjen. Prav tako naredi posnetek zaslona pogovora z osebo, kateri si prvotno posredovala fotografijo. Pripravi seznam vseh oseb, ki vedo, da fotografija kroži. Prosi jih, da ti posredujejo posnetke zaslonov oseb, ki so fotografijo delile in širile med druge. Za pomoč pri pridobivanju dokazov prosi prijateljico ali prijatelja.
  4. Mogoče je, da se v tem času tvoja fotografija pojavi na spletu. Naredi vse, kar je mogoče, da se tvoja fotografija umakne s spleta. Zato na Google Alerts (www.google.com/alerts) vklopi avtomatski opomnik za tvoje ime in priimek, da boš z elektronskim sporočilom obveščen/-a takoj, ko se pojavi tvoja fotografija. Takrat lahko posnetek prijaviš administratorjem, ki ga bodo odstranili. Kontaktiraj prijavno točko Spletno oko (info@spletno-oko.si) ali SI- CERT (cert@cert.si), kjer ti bodo pomagali z odstranjevanjem fotografije.
  5. Ohrani in vztrajaj v dejavnostih, ki ti pomagajo, da se tudi v težkih trenutkih počutiš bolje. Poišči pomoč in uteho pri najbližjih.
  6. Pozanimaj se, kako se zaščititi v prihodnje. Veliko informacij o tem dobim na naslednjih povezavah: www.safe.siwww.spletno-oko.siwww.policija.siwww.varninainternetu.si.

Vir:

https://safe.si/gradiva/gradiva-za-ucitelje/spletno-nasilje-in-spletne-zlorabe-otrok-in-mladostnikov