Preden fotkaš in deliš, vprašaj za dovoljenje

Veliko dragocenih in lepih trenutkov želimo ohraniti v čim lepšem spominu, zato nemalokrat vzamemo telefon in naredimo posnetek. Pogosto fotografije in videe želimo deliti tudi z drugimi, ki z nami niso bili v teh trenutkih. S tem seveda ni nič narobe, dokler na fotografiji niso druge osebe. Zato je pomembno, da od osebe, ki jo želimo za fotografirati, najprej dobimo dovoljenje za fotografiranje in nato tudi za objavo fotografije na družbenih omrežjih. Če oseba objave ne dovoli, moramo njeno odločitev spoštovati, četudi se nam zdi, da je oseba na fotografiji čudovita in se nam zdi škoda, da je ne bi pokazali našim prijateljem na spletu.

Kaj lahko storim, če sošolec ali sošolka objavi na družbena omrežja fotografijo ali video, na kateri si ti? Najprej sošolca ali sošolko prosi, da fotografijo ali video odstrani. Povej mu/ji, da v prihodnje želiš, da fotografije ali videe objavi le, če mu/ji ti dovoliš. Če kljub tvojemu opozorilu fotografije ali videa ne odstrani, fotografijo ali video prijavi na tistem družbenem omrežju, na katerem je bila objavljena. Na Safe.si najdeš navodila, kako postopati v primeru nedovoljene objave na različnih družbenih omrežij: https://safe.si/sredisce-za-pomoc/nekdo-je-objavil-mojo-slikopodatke.

Če je sošolec ali sošolka brez tvojega dovoljenja fotografijo ali video objavila že večkrat in tvoje opozorilo ne zadošča, stopi do odrasle osebe in ji zaupaj, kaj se ti dogaja. Če tega nisi zmožna storiti sama, lahko za pomoč in podporo, da boš lažje pristopil/-a do odrasle osebe, prosiš katero drugo sošolko ali sošolca, ki ti je blizu. Pomembno je, da se v razredu in na spletu počutiš varno, zato je včasih potrebno, da se v učinkovito razreševanje sporov vključijo tudi odrasle osebe.