Meme: Moč humorja, ki te lahko spremeni v ikono spletne kulture

Meme-i so postali nepogrešljiv del spletne kulture. Z milijoni meme-ov, ki se ustvarjajo vsak dan, je splet postal pravo bogastvo humorja in kreativnosti za uporabnike po vsem svetu. Pogosto se uporabljajo kot kombinacija slik, besedila in humorističnih elementov, s katerimi uporabniki spleta učinkovito prenašajo informacije in ideje na zabaven način. Preko družbenih omrežij se širijo hitro in masovno, kar omogoča, da postanejo viralni in dosežejo široko občinstvo. Nekateri najbolj znani meme-i, ki so zaokrožili po celem svetu so »Distracted Boyfriend«, »Woman Yelling at a Cat«, »Pepe the Frog« in »This is Fine«.

Za nekaterimi smešnimi meme-i, ki so postali viralni zaradi nenavadnega ali smešnega dogodka, pa se skrivajo resnične osebe. Da, tudi za tistimi – najbolj znanimi – se skrivajo resnične osebe, ki so na spletu delile svojo zgodbo, kako so čisto po naključju postale meme! Tako si lahko na kanalu YouTube ogledaš njihove zgodbe: »Hide the Pain Harold«, »Disaster Girl«, »Woman Yelling at the Cat«, »Success Kid«, »Confused Nick Young«, »Blinking White Guy« in mnogih drugih.

Čeprav se nam zdijo meme-i smešni in nedolžni, lahko vplivajo na življenje in doživljanje osebe, ki je postala predmet posmeha. Tudi zgodbe svetovno znanih oseb, ki so postale meme, kažejo na to, kako so se njihova življenja v trenutku nepričakovana spremenila. Zato moramo biti izredno previdni, ko ustvarjamo meme, ki vključuje resnično osebo. Biti moramo odgovorni ustvarjalci in se zavedati, da ima vsaka oseba pravico do zasebnosti, dostojanstva in spoštovanja. Pomembno je, da premislimo o posledicah svojih dejanj in se izogibamo ustvarjanju meme-ov, ki bi lahko negativno vplivali na življenje drugih ljudi.

Kot opozorilo na to, kakšne posledice ima lahko izdelava meme-ov na osebo, ki je postala predmet posmeha, je Irski center za osveščanje o varni rabi interneta Webwise na to temo izdelal informativni video. Govori o dekletu, ki je po nepričakovanem naključju postalo meme, kar je za njo predstavljajo hudo čustveno stisko. Zato Webwise vse uporabnike spleta opozarja s sloganom: »Tvoja naprava je nema priča, vendar tebi ni treba biti. Če si priča spletnemu ustrahovanju ali zlorabi, spregovori.«