Nasveti za varno spletno zmenkovanje

Hej! Spletno srečevanje je res priljubljen način, kako se povezati z drugimi in vzpostaviti odnose. To lahko počneš v aplikacijah ali spletnih straneh za zmenke (če si dovolj star_a, da jih uporabljaš), v aplikacijah, namenjenih povezovanju mladih, v igrah in klepetalnicah ali v katerem koli drugem spletnem prostoru. Zdaj je to eden izmed vedno pogostejših načinov iskanja partnerja_ice.

Vendar pazi! Vedno obstajajo tveganja pri spletnem povezovanju in pri osebnem srečanju s spletnimi prijatelji. Zato je pomembno, da veš, kako poskrbeti za svojo varnost. Namreč eno največjih tveganj pri spletnem zmenkovanju je, da na spletu niso vsi iskreni glede tega, kdo so. Nekateri ustvarijo lažne profile, da bi druge ogoljufali ali zlorabili. Več o tem si preberi tukaj.

Zato pa je na spletu pomembna dodatna previdnost. Ne privoli v nič, če v to nisi prepričan_a, in ne pozabi, da je vedno v redu, če prekineš pogovor in stike z osebo, zaradi katere se počutiš neprijetno ali nevarno. Spoštljivi odnosi temeljijo na privolitvi, kar pomeni, da razumeš, v kaj pristajaš, in v to nisi bil_a prisiljen_a. Če na nekaj nisi pripravljen_a, je popolnoma v redu, če rečeš »ne«.🫸

Kako na spletu poskrbiš za svojo zasebnost, varnost in zaščito, dokler niste prepričan_a, da lahko zaupaš drugi osebi?

Omeji informacije, ki jih deliš o sebi na spletu.

Ko se prijaviš v spletne račune, moraš pogosto aplikaciji ali spletnemu mestu posredovati osebne podatke, kot je tvoje ime in priimek, e-naslov, domači naslov in telefonska številka. Vendar poskrbi, da jih ljudje ne morejo videti na tvojem javnem profilu, in se izogibaj razkrivanju teh podatkov osebam, ki si jih spoznal_a prek spleta. V redu je, če osebi ne poveš, kje živiš, v katero šolo hodiš, kje delaš ali preživljaš prosti čas. Pogovor ohrani lahkoten (npr. pogovarjaj se najljubši glasbi, filmu ali ekipi, dokler osebe ne spoznaš nekoliko bolje).

Preveri nastavitve zasebnosti na svojih javnih računih, da boš imel_a nadzor nad tem, kdo lahko vidi tvoje podatke in te kontaktira. Če nisi prepričan_a, kako to storiš, te vabimo, da si več informacij o prilagajanju nastavitev za različne aplikacije, spletne strani in druge spletne platforme preberš tukaj.

Izogibaj se prestavljanju pogovora na družbena omrežja ali aplikacije za klepetanje.

Mnoge aplikacije imajo funkcije za prijavo in podporo, če se znajdeš v težavah. Ko enkrat premakneš pogovor na neposredno sporočanje, žal ne boš vedno imel_a dostopa do te možnosti. Preden narediš ta korak, se vedno vprašaj, ali se počutiš dovolj udobno in varno premakniti pogovor na drugo platformo.

Bodi previden_na pri deljenju svoje lokacije.

Nekatere aplikacije ti omogočajo deljenje lokacije, tako da lahko drugi ljudje, ki jih uporabljajo, vidijo, kje si ali v kakšnem radiju si od njih oddaljeni_a. Preveri svoje nastavitve, da lahko izbereš, ali želiš deliti svojo lokacijo ali ne, s kom jo želiš deliti in kdaj jo deliš. Na TOM-u ti svetujemo, da lokacije ne deliš v aplikacijah, kjer je neposredno ne potrebuješ. Več o tem si lahko prebereš tukaj.

Dogovorila sta se za zmenek v živo. Kako naj se nanj ustrezno pripraviš? 👀🔍

Po dogovoru, da se z osebo srečaš v živo, se lahko počutiš vzhičeno in navdušeno, vendar je pomembno, da se za trenutek upočasniš in dobro premisliš, kako se na zmenek ustrezno pripraviti. Kako se torej zavaruješ, če zmenek v živo ne bi šel po pričakovanjih?

  • Nekomu, ki mu_ji zaupaš, povej o tvojem zmenku v živo – to je lahko prijatelj, družinski član ali zaupanja vreden odrasel. Pomagajo ti lahko ugotoviti, ali je tvoja ideja varna in kakšne korake moraš narediti za svojo zaščito.
  • Posnemi zaslon profila osebe, s katero greš na zmenek (vključno z osebnimi podatki), in ga deli z zaupanja vredno osebo. Povej zaupanja vredni osebi, kam točno gresta in kdaj se nameravaš vrniti.
  • Pred srečanjem se prepričaj, da je tvoj telefon napolnjen, da lahko pokličeš ali pošlješ sporočilo zaupanja vredni osebi, komu drugemu ali policiji.🔋🪫
  • Svoj telefon lahko uporabiš tudi za deljenje svoje trenutne lokacije z zaupanja vredno osebo, da te lahko spremlja. 📍
  • Srečaj se in ostani na opaznem javnem mestu, kot je kavarna, nakupovalno središče ali park – poskrbi, da bodo okoli tebe vedno drugi ljudje, ki bi jih lahko prosil_a za pomoč, če gre kaj narobe. 📢
  • Pripravi »izgovor« za omejitev dolžine srečanja – »izgovor« naj bo razlog, zakaj moraš ob določenem času oditi (na primer dobiš se s prijateljem, ujeti moraš avtobus …). ⏰
  • Zaupajte svojim instinktom. Če se začneš počutiti nelagodno ali ne-varno, raje odidi. Poišči prometno mesto, kjer lahko počakaš, če ne moreš takoj zapustiti območja. Če si v neposredni nevarnosti, pokliči policijo na številko 113. ⚡⚡⚡

Poišči pomoč.

Hej, vem, da se lahko včasih zdi, kot da moraš sam_a rešiti vse svoje težave. Morda misliš, da nikomur ni mar in da ti nihče ne bi pomagal, če bi jih prosil_a. Zaradi tega se morda ne želiš obrniti na nikogar iz svoje okolice in tudi ne iščeš pomoči drugje. Vem, da je težko prositi za pomoč, ker se lahko bojiš, kako bodo drugi reagirali. Strah te je, da te ne bodo razumeli ali da bodo mislili, da samo iščeš pozornost. Ampak prosim, ne pozabi, da je iskanje pomoči znak moči, ne šibkosti.

Če imaš torej občutek, da situacije na spletu ali v živo ne obvladaš ali pa gre kaj narobe, je pomembno, da poiščeš pomoč. Pogovor s prijateljem, družinskim članom ali zaupanja vredno odraslo osebo ti lahko pomaga pri odločitvi, kaj storiti. Za pogovor in podporo smo ti vedno na voljo tudi na TOM telefonu na  brezplačni in anonimni številki 116 111. 💙

Vir:

ESafetyCommisioner: Online dating. Dostopno na: https://www.esafety.gov.au/young-people/online-dating (pridobljeno 20. 6. 2024).