Oblikuj svoje izkušnje na socialnih omrežjih

Tokrat o vplivu socialnih omrežij na tvoje življenje nekoliko drugače. Predstavili bomo nekatera spoznanja znanstvenikov, ki so se posvetili temu področju, da bi bolje razumeli, kako lahko uporaba socialnih omrežij vpliva na tvoj socialni, izobraževalni, psihološki razvoj in razvoj možganov. Še vedno se odpira mnogo vprašanj in veliko je na tem področju še neraziskanega.

Vsekakor pa lahko iz njihovih spoznanj, izluščimo nekaj nasvetov, katere si pozorno preberi in jih upoštevaj, kolikor le lahko:

  1. Pomembno je razumeti, da uporaba socialnih omrežij ni nujno dobra ali slaba. Njihov vpliv je odvisen od tvojih osebnostnih lastnosti, okolja, v katerem odraščaš, ter od tega, kaj počneš na spletu. Imej v mislih, da so učinki socialnih omrežij odvisni od tega, kaj na spletu vidiš in počneš, ter od tvojih lastnih moči ali ranljivosti.
  2. Vedi, da je tvoj razvoj postopen proces, ki traja do 25. leta starosti. Tvoji možgani se še intenzivno razvijajo in oblikujejo. Temu procesu so sicer podvrženi celo življenje, saj so naši možgani zelo plastični in dojemljivi za spremembe. Vendar pa izkušnje v prvih 25. letih življenja nanje vplivajo še toliko bolj. Zato je pomembno, da na socialnih omrežjih svoj čas preživljaš zmerno. Koliko je za tvojo starost priporočljivo, si preberi tukaj.
  3. Algoritem na tvojem profilu prikazuje objave, katere največkrat obiščeš. To ustvari svojevrsten »mehurček«, kjer si obkrožen s stvarmi, ki te zanimajo. Vendar pa lahko včasih to omeji raznolikost vsebin in različnih mnenj. Posledično se lahko zgodi, da ne opaziš novih in raznolikih tem ter drugačnih mnenj. Pomembno je, da aktivno iščeš nove vsebine, raziskuješ različne teme in vzdržuješ odnose z ljudmi, ki imajo drugačna mnenja. S tem boš razširil_a svoj virtualni prostor, se izognil_a »mehurčkom« ter razvijal_a bolj kritično razmišljanje. Tako boš bolje opremljen_na za prepoznavanje verodostojnih informacij ter manj dovzeten_na za dezinformacije in prevare.
  4. Socialna omrežja včasih usmerjajo k vsebinam, ki ti lahko škodujejo oz. ti je ob njih neprijetno. Ne dovoli, da bi bil takšnim vsebinam izpostavljen_na večkrat, zato prijavi in blokiraj. Katera vsa orodja ti ponujajo socialna omrežja, da se zaščitiš, najdeš tukaj.
  5. Za prepoznavanje tveganj na socialnih omrežjih je ključnega pomena pismenost na tem področju. Tako kot je pomembno, da se naučiš brati in pisati, je ključno tudi, da se na spletu naučiš kritično oceniti in prepoznati neprimerne, žaljive vsebine, nasilje, prevare in zlorabe zasebnosti ter se nanje tudi ustrezno odzoveš. Pri tem ti lahko pomagajo članki o varni rabi interneta, ki jih na TOM telefonu objavljamo vsak mesec. V veliko pomoč so ti tudi vsebine, ki jih za vas pripravljajo strokovnjaki na Safe.si. Prebrskaj po njihovi spletni strani. Verjamemo, da lahko najdeš marsikaj novega, poučnega in zanimivega.

Kadar zaradi situacije, v kateri si se znašel_la na socialnih omrežjih, ne veš, kaj storiti, ne pozabi, da poišči pomoč in pogovor pri starših ali tistih odrasli osebi, ki ti je blizu in ji zaupaš. Vedno smo ti za pogovor na voljo tudi na TOM-u. Pokličeš nas lahko na anonimno in brezplačno telefonsko številko 116 111 ali nam pošlješ sporočilo na e-tom@zpms.si ali v spletno klepetalnico: https://e-tom.si/stopi-v-stik/.

Viri:

American Psychological Association: Health advisory on social media use in adolescence. Dostopno na:  https://www.apa.org/topics/social-media-internet/health-advisory-adolescent-social-media-use (pridobljeno 27. 11. 2023).

Priročnik o digitalni varnosti za učitelje. Dostopno na: https://saferkidsonline.eset.com/storage/free-downloads/December2021/oFyUlfZvhRXhE2pTXFiG.pdf (pridobljeno 27. 11. 2023).