Pogosta vprašanja

Morda te je učitelj prizadel s krivičnim ravnanjem in nerazumevanjem? Morda sta se znašla v besednem dvoboju in si s kakšno opazko ti prizadel učitelja, pa ti je to zameril? Je možno, da ne maraš predmeta, ki ga učitelj poučuje, pa je učitelj to opazil in te ima zdaj na piki? Lahko pa se enostavno osebnostno ne ujemata.

Razlogi za nerazumevanje z učitelji so različni. Tudi če ti gre učitelj še tako na živce, je žal še vedno on tisti, ki drži redovalnico v roki. Ne dovoli, da bi si zaradi slabega odnosa z njim pokvaril oceno. Razmisli pri sebi, in če prideš do zaključka, da si morda tudi ti odgovoren za slab odnos z učiteljem, stopi do njega med odmorom ali v času govorilnih ur in se z njim pogovori.

Tudi učitelj je samo človek in nihče ne pravi, da ti ne bo prisluhnil. Če pa odnosa nikakor ne bosta mogla zgladiti, in če boš imel občutek, da te ima učitelj na piki po krivici, poišči pomoč v šolski svetovalni službi ali pa se pogovori s starši.

Category: Šola

Marsikomu je javno nastopanje neprijetno. Pri mladostnikih je to bolj pravilo kot izjema. Počutiš se nemočnega in nezaščitenega, na milost in ne milost prepuščenega javnosti. In tega ne maraš.

Ob takih priložnostih razmisli, kako boš ravnal in ne pozabi, da vaja dela mojstra. Doma v svoji sobi na glas vadi tekst, ki ga moraš predstaviti razredu. Morda prosi koga od domačih, če si vzamejo čas in poslušajo tvojo predstavitev. Treniraj toliko časa, dokler ne boš prepričan, da znaš.

Razmisli kaj je tisto, česar te je pri nastopanju najbolj strah. Kaj se ti v najslabšem primeru lahko zgodi med predstavitvijo seminarske naloge? Da ne veš kako naprej? Da se nekdo zasmeje? Da boš dobil slabo oceno in bodo starši zaradi tega jezni? Vse našteto ni življenjsko nevarno, je pa gotovo neprijetno. Zato veliko vadi doma, dokler se ne boš čutil pripravljenega. Če pa vaja ne bo pomagala, se lahko obrneš na učitelja, ki mu zaupaš in bosta skupaj rešila problem.

Category: Šola

K dobrim ocenam veliko pripomore sprotno učenje. Predlagam ti, da vsak dan po šoli narediš domačo nalogo in nekaj časa posvetiš predmetom, ki ti delajo največ težav. Idealno je, če si z markerjem označiš bistvo snovi, ki ste jo tisti dan vzeli, saj se boš na ta način laže učil pred “kontrolko”, ker boš imel snov že enkrat predelano.

Če ti dela preglavice kateri od naravoslovnih predmetov, ti predlagam, da najprej predelaš po učbeniku teorijo, ki ste jo tisti dan vzeli, se naučiš formule in pregledaš primere, ki ste jih naredili v šoli. Potem se loti nalog, rezultate pa na koncu preveri v knjigi.

Kar se ostalih predmetov tiče, pa predeluj besedila v knjigi ali v zvezku po odstavkih. Označi bistvo in ga potem s svojimi besedami ponovi. Ko vidiš, da ti zbranost preveč pade, si naredi nekaj minut odmora, potem pa nadaljuj. Nihče ne pričakuje od tebe, da delaj vsak dan za vse predmete, ki jih imaš, saj je to fizično nemogoče.

Ne bodi prestrog do sebe, delaj po korakih in ne boj se neuspehov, pa bo prišel pravi rezultat!

Category: Šola

Ustno preverjanje znanja je neprijetno mnogim najstnikom. Verjamem, da ti je nelagodno, ko stojiš pred tablo in te učitelj sprašuje, medtem pa te spremljajo ocenjujoči pogledi tvojih sošolcev. Prva stvar, ki ti lahko vse skupaj olajša je, da se na spraševanje dobro pripraviš. Če boš prepričan, da obvladaš snov, ki jo učitelj tisto uro sprašuje, bo gotovo veliko laže.

Kaj pa če ti bo še vedno neprijetno? Če te bodo zmedli pogledi sošolcev, morda tistih, s katerimi se ne razumeš dobro? Takrat se ozri po razredu in pomisli, iz česa lahko črpaš moč in gotovost. Morda iz pogleda svoje najboljše prijateljice? Ali pa iz pisanega plakata na steni? Ali pa ni v razredu prav ničesar? Potem si skušaj zamisliti nekaj, kar te pomirja.

Doma se dobro pripravi. Če snov, ki jo prebereš na glas, ponavljaš s svojimi besedami in morda prosiš domače naj nadomeščajo tvoje sošolce v razredu, bo to zelo dobra vaja.

Category: Šola

Zelo dobro je, da sam narediš prvi korak in ne čakaš, da bi novica sama od sebe prišla na dan, saj lahko z zavlačevanje narediš le še večjo škodo. Pomisli na koga se raje obrneš kadar imaš težave, kdo te bolj razume in posluša, mama ali oče? Saj ni treba, da poveš obema hkrati. Pomembno je tudi, da izbereš primeren trenutek. Ti sam najbolje poznaš svoje starše in boš hitro opazil, kdaj sta spočita in dobre volje. Ko boš predstavil situacijo, je morda najbolje, da ne skušaš opravičevati slabe ocene, temveč starše raje prosi za nasvet, kaj storiti, da se boš naslednjič izognil slabi oceni.

Category: Šola

Tudi v najboljših razrednih skupnostih se dogaja, da nekateri imajo besedo, drugim pa ni dovoljeno imeti svojega mnenja.

Gotovo ti ni prijetno, če se sošolci zaradi česar koli iz tebe norčujejo, te “zafrkavajo” ali se hihitajo za tvojim hrbtom. Ponavadi se to zgodi, če nisi tak kot oni in se zaradi kakšne svoje lastnosti razlikuješ od njih. Takrat se pogosto zgodi, da te izločijo in njihovo ravnanje ti lahko zelo zagreni življenje. Zavedati se moraš, da nisi ti kriv za njihovo ravnanje in da si edinstven, tako kot vsak posameznik.

Pomembno je, da se zavedaš, da si ne zaslužiš, da se sošolci do tebe grdo vedejo. Skušaj razmisliti pri sebi, kaj bi lahko naredil, da bi se to nehalo dogajati. Morda imaš kakšnega prijatelja v razredu, ki mu lahko zaupaš. Prosi ga, da skupaj s tabo stopi k učitelju, da mu povesta, kaj se dogaja. Če ne bo pomagalo, se pogovori s socialno delavko, saj je njena dolžnost, da ti pomaga, ali pa se zaupaj staršem.

Categories: Psihološke težave, Šola

Povsem razumem, da ti je neprijetno in te prizadene, ko te sošolci ”zafrkavajo” zaradi jecljanja. Pogosto se zgodi, da ljudje zafrkavajo tiste, ki se zaradi kakršne koli lastnosti razlikujejo od njih. Zavedaj se, da zaradi tega ker jecljaš, nisi nič slabši od svojih vrstnikov. Si edinstven in neponovljiv človek, ki ima veliko drugih dobrih lastnosti. Razmisli, katere so tvoje najmočnejše lastnosti in črpaj iz njih. Ukvarjaj se s stvarmi, ki te veselijo, in si poišči prijatelje, ki te bodo znali ceniti takšnega kakršen si. Poskušaj se čim manj meniti za pripombe sošolcev, naj ti njihove zbadljivke ne pridejo do živega! Le pogum, boš videl, da bo vse še dobro!

Povsem normalno je, da te je smrt ljubljene muce prizadela, da ti je težko in jo pogrešaš. Pomembno je, da pri taki izgubi ne dušiš svojih občutkov v sebi. Če si želiš jokati, jokaj; če si želiš biti sam, bodi sam; skratka, poslušaj svoje občutke in si ustrezi. Spominjaj se lepih trenutkov, ki si jih preživel s svojo muco, kako razigrana in prijazna je bila, kako sta se skupaj igrala. Pogovarjaj se o njej s starši ali prijatelji, če ti bo potem laže. Glavno je, da ne pestuješ svoje bolečine sam pri sebi. Tvoja muca je za vedno zaspala, kar pa ne pomeni, da je ni več ob tebi. V resnici vsak trenutek gleda nate in te spremlja na tvoji poti, kot angel varuh.

Najbolje je, da najprej izračunava indeks telesne mase (ITM), da bova ugotovili, če ima tvoja prijateljica res preveliko telesno težo v primerjavi s svojo višino. Telesno težo (kg), deliš s kvadratom telesne višine (telesna višina krat telesna višina)(m2). Če uporabiva to formulo in izračunava ITM tvoje prijateljice, dobiva vrednost 17,78 kg/m2, kar pomeni, da ima tvoja prijateljica prenizko telesno težo. ITM med 18,7 in 23,3 predstavlja skupino ljudi, ki imajo normalno telesno težo, ITM pod 18,7 pa pomeni prenizko telesno težo.

V to skupino sodi tudi tvoja prijateljica, in če bo še hujšala, lahko resno zboli. Pomembno je, da jé zdravo hrano, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, mlečnih izdelkov, pa tudi uživanje maščob je pomembno, saj se v njih topijo pomembni vitamini, potrebni za izgradnjo normalnih kosti, za vid, kožo …

Pogovori se o tem s svojo prijateljico. Povej ji, da ni predebela, in da mora jesti, če želi biti zdrava. Opazuj jo nekaj časa, glej kaj jé, in če je še kaj shujšala. Če se bo njena telesna teža še nižala, bo tvoja prijateljica potrebovala pomoč. Takrat povej njenim staršem kaj se dogaja, da bodo pravilno ukrepali naprej.

Kadar nimamo prijateljev, se običajno počutimo osamljene. Tako je lahko iz različnih razlogov. Bodisi, ker si izločen iz družbe bodisi, ker se preseliš v novo okolje, kjer nikogar ne poznaš.

Prvi korak, ki ga lahko narediš, je navezovanje stikov.

Morda ti manjka poguma in se bojiš zavrnitve, zato ne pristopiš takoj do sosedovih otrok ali novih sošolcev.

Vsekakor je dobro, če se držiš načela: obnašaj se do drugih tako, kot ti želiš, da bi se drugi do tebe.

Zmeraj pa je pomembno, da si do drugih prijazen. Lahko se vključiš v kakšno interesno dejavnost (v šoli ali izven nje), ki te veseli in tam spoznaš zanimive ljudi, s katerimi navežeš stike in prijateljstvo.

Category: Mladostništvo

Pomembno je, da se o tem s prijateljem pogovoriš in ga vprašaš, kako je prišel do tega zaključka. Če bo prijatelj vztrajal pri svojem, ti pa nikakor ne boš mogel dokazati, da mu nisi ukradel mobitela, se lahko še zmeraj obrneš na starše in jim pojasniš svojo težavo.
Lahko se pogovorite (ti in tvoji starši) s prijateljem in njegovimi starši in morda na ta način rešite težavo.

Prijatelja lahko opomniš, naj premisli, kje je nazadnje uporabljal mobitel, ali ga je komu posodil, ali ga je celo kje pozabil.

Če je bilo doslej vajino prijateljstvo trdno, bi bilo res škoda, če bi se pretrgalo zaradi napačnih domnev prijatelja.

Category: Mladostništvo

Kadar te kdo ustrahuje in izsiljuje je zelo pomembno, da o tem poveš staršem, učitelju ali kakšni drugi odrasli, odgovorni osebi, ki ji zaupaš.

Izsiljevanje za denar ali kakršna koli druga oblika groženj in ustrahovanja je kaznivo dejanje. Storilce oziroma ustrahovalce lahko prijaviš policiji. Zavedati se moraš, da se takšni izsiljevalci pogosto znašajo nad šibkejšimi oziroma mlajšimi od sebe in da s tem kažejo, da so negotovi vase, nezadovoljni sami s seboj, ter da nimajo občutka lastne vrednosti.

Vsekakor je pomembno, da takšno dejanje ustaviš tako, da se obrneš na prej omenjene odrasle (starše, učitelje, policijo) in s tem pomagaš tudi drugim žrtvam takšnega izsiljevanja.

Category: Mladostništvo

Za obdobje odraščanja in najstništva je mnogokrat značilno preizkušanje alkoholnih pijač, vendar je slabo, če to preide v redno popivanje, saj vodi v odvisnost in lahko ima tudi smrtonosne posledice.

Veliko mladostnikov je prepričanih, da bodo s pomočjo alkohola v družbi bolj sproščeni. Seveda to nikakor ne bi smel biti način za sproščanje. Prav tako noben mladostnik ne želi izstopati in se edini odreči alkoholu, saj se boji, da bi ga vrstniki »zafrkavali« ali ga celo izločili iz družbe. Tako marsikateri najstnik proti svoji volji uživa alkohol, morda celo kakšen izmed tvojih prijateljev.

Pomembno je, da ostaneš zvest samemu sebi in tudi drugim pokažeš, da se znaš zabavati tudi brez alkohola. Razmisli tudi, kako se resnično počutiš v taki družbi, kjer pijejo. Ali te odbija, ali kdaj komaj čakaš, da se razidete?

Razmisli tudi o vrednosti vašega prijateljstva. Ali je le-to vredno zaupanja, ali si stojite ob strani (tudi takrat, ko ni alkohola), se skupaj veselite uspeha drug drugega? Če je to prijateljstvo takšno, potem prijateljev ne bo motilo, če se boš alkoholu odrekel in te bodo sprejeli kljub temu.

Konec koncev pa se lahko iz takšne družbe tudi umakneš.

Category: Mladostništvo

Verjamem, da te je zelo prizadelo, ker te je izdala prav tista oseba, za katero si bila prepričana, da ji lahko popolnoma zaupaš, ki ti je bila blizu in za katero si mislila, da bosta prijateljici za zmeraj.

Pomembno je, da se s prijateljico pogovoriš in ji poveš, kako se počutiš. Morda je še zmeraj možnost, da zgladita vajin odnos in sta prijateljici še naprej, vendar razmisli ali si tega še želiš.

Če si zaradi prijateljičine izdaje kakor koli oškodovana in prizadeta s strani vrstnikov, boš najverjetneje premislila, ali ji še lahko zaupaš.

Seveda pa zaradi tega ne smeš izgubiti zaupanja v druge ljudi. Gotovo se bodo sčasoma stvari polegle in boš spoznala kakšno novo prijateljico, ki bo vredna tvojega zaupanja. Tisti pa, ki so izvedeli za tvojo skrivnost, bodo zagotovo našli kakšno drugo temo za premlevanje in tvoja skrivnost bo le še lanski sneg.

Category: Mladostništvo

Verjamem, da si v zelo nezavidljivem položaju. Najbolje bi bilo, da dobro premisliš, koliko ti pomeni prijateljica, in ali se lahko o tem z njo pogovoriš.

Pomembno je tudi, koliko časa poznaš fanta (če ga sploh že poznaš), ali so vajina čustva obojestranska. Razmisli tudi, kaj bi bilo, če bi se odločila za fanta oziroma kakšne posledice bi to imelo za prijateljstvo, in če se odločiš za prijateljico, ali bi res tako zelo pogrešala fanta. Navsezadnje pa, morda se že jutri zaljubiš v kakšnega drugega fanta…

Category: Ljubezen

Spolni odnos ni zgolj dejanje, ampak pomeni tudi izražanje najglobljih in najiskrenejših čustev do svojega partnerja. V spolni odnos privoli le takrat, ko si čustveno pripravljena nanj (in poučena o varni spolnosti ter spolni zaščiti).

V to te fant ne sme siliti ali te celo izsiljevati, da te bo zapustil. Vsekakor se o tem, ali sta oba pripravljena na spolni odnos, morata pogovoriti. Če se v tebi prebudi kakršen koli dvom ali strah, pomeni, da za ta korak še nisi pripravljena.

V kolikor bi te fant izsiljeval, da te bo pustil, če ne boš privolila v spolne odnose, potem si lahko prepričana, da tukaj žal ne gre za iskreno ljubezen. V tem primeru razmisli, ali si takšnega fanta sploh želiš in kakšen spomin želiš imeti na svoj prvi spolni odnos. Kot na nekaj, kar počneš pod prisilo, ali kot nekaj lepega za kar si se odločila po svoji volji.

Category: Ljubezen

V najstniških letih je povsem normalno, da se primerjaš z drugimi vrstniki in vrstnicami. Prijateljice najverjetneje razpravljajo o svojih doživetjih s fanti, kako je na zmenku … Pomembno je razumeti, da sta zaljubljenost in ljubezen čustvi, ki ju vsak doživlja po svoje, ter pogoj, da z nekom sploh postaneta par.

Morda se ti zdi trenutno grozno, da si edina med prijateljicami, ki še nima fanta, a to je hkrati priložnost, da opazuješ druge in se učiš od njih, kako je biti v zvezi.

Pomisli tudi, ali si sploh že pripravljena na prvi zmenek, prvi poljub in s tem na prvo zvezo s fantom. Pomembno je, da vstopiš v zvezo z nekom, ki ti je všeč in se v njegovi družbi dobro počutiš.

Napačno bi bilo začeti hoditi z nekom le zato, ker to počnejo tudi prijateljice. Ko se boš zaljubila, in ko boš pripravljena na ta korak, bo zagotovo lepši občutek hoditi s fantom, kot če bi bila z njim le zaradi drugih.

Category: Ljubezen

Najverjetneje se ti zdi, da je konec sveta. Zate je bil ta fant najlepši, najboljši, najbolj zabaven in oh in sploh.

V primeru, da ne poznaš razloga za njegovo odločitev, se skušaj z njim pogovoriti. Če ti razloga nikakor noče povedati, poskusi iz te zveze izvleči kar največ pozitivnega.

Pomisli na lepe trenutke, ki sta jih preživela skupaj in na njegove resnično pozitivne lastnosti. To je vsekakor bolje, kakor biti zagrenjen in kuhati zamero in jezo.

Včasih se kaže naša ljubezen prav v tem, da pustimo drugemu oditi, da gre svojo pot. Fant najverjetneje še ni bil pripravljen na trajnejšo zvezo. Seveda bo potreben čas, da boš prebolela. Morda bi se medtem posvetila kakšnemu hobiju, za katerega doslej nisi imela časa, morda odkriješ kakšnega novega, ki te veseli, ali pa preprosto preživiš več časa s prijateljicami.

Category: Ljubezen

Ljudje smo si različni po značaju, čustvih in tudi po tem, kako navezujemo stike z drugimi ljudmi. Zato ni enega samega načina, kako se približati osebi, ki ti je všeč. Tako je tudi z osvajanjem.

Najverjetneje te skrbi, kako se bo tvoja simpatija odzvala na tvoje osvajanje. A vedi, da je tudi njej kdaj nerodno, in da ima čustva, saj je prav tako kot ti, le človek.

Če je še ne poznaš, bo potrebno vzpostaviti prvi sik. Pri tem ti lahko pomagajo skupni prijatelji, ki vaju lahko seznanijo. Lahko pa ta korak narediš tudi sam in jo na primer vprašaš: koliko je ura; ali če ti lahko posodi mobitel, ker moraš nujno poklicati starše, tvoj mobitel pa ima prazno baterijo. Ko narediš prvi stik, je priporočljivo, da jo zmeraj, kadar jo srečaš, prijazno pozdraviš.

Če svojo simpatijo že poznaš, jo lahko vprašaš kaj počne v prostem času. Morda ugotoviš, da imata kakšne skupne interese ali dejavnosti, ki so lahko tema za prihodnje pogovore.

Če je to tvoja sošolka, ji lahko predlagaš, da bi ji lahko pomagal pri kakšnem predmetu, ali pa jo prosiš, da ona pomaga tebi.

Sčasoma, med vajinim spoznavanjem, ji lahko pokloniš kakšen kompliment, na primer: ta pulover ti lepo pristaja; danes imaš pa res dobro frizuro; v tvoji družbi se res dobro počutim.

Seveda je pomembno, da si pri tem iskren. Morda se čez nekaj časa le toliko opogumiš, da ji rečeš preprosto: “Všeč si mi!”.

Category: Ljubezen

Če tvoj oče spije tu in tam kakšno pivo, to ni nič hudega. Če pa pije zelo pogosto ali celo vsak dan, prihaja domov pijan in je pod vplivom alkohola nesramen, žaljiv in agresiven, s tem povzroča bolečino tebi in tvoji družini. Verjamem, da ti je hudo in te boli, če se ti to dogaja in si želiš, da bi imel normalne družinske razmere. Žal ti sam ne moreš vplivati na očeta in ga pripraviti do tega, da bi prenehal piti. Tvoj oče je alkoholik. Alkoholik pa je bolnik, ki potrebuje strokovno pomoč in se mora zdraviti. Pogovori se o svoji stiski z odraslim, ki ti je blizu in mu zaupaš ter ga prosi za pomoč. Lahko je to drug starš, ki ne pije, sorodnik, socialni delavec, nekdo iz šolske svetovalne službe ali učitelj.

Category: Družina

Gotovo ti je nelagodno, ko se mama in oče prepirata in takrat verjetno najraje kam pobegneš, da ti ju ni treba poslušati. Veš, starši so navadni ljudje, tako kot si ti in tvoji prijatelji in tudi vi se verjetno kdaj skregate. Ko se pogovorite, ste spet prijatelji in enako se dogaja tudi tvojim staršem. V vsakem odnosu kdaj pride do prepira, saj je nemogoče, da bi se ljudje drug z drugim strinjali o vsaki stvari.

Kljub temu, da se očka in mama kdaj skregata, to še ne pomeni, da se nimata več rada in da nočeta več živeti skupaj.

Če pa so prepiri zelo pogosti in hrupni, skušaj starše vprašati, kaj se dogaja, da preženeš svoje strahove in dvome. Če se s starši o tem ne moreš pogovoriti, upam, da imaš nekoga, ki mu lahko potožiš in te bo razumel.

Category: Družina

V mnogih družinah se dogaja, da mama in oče ugotovita, da nikakor ne moreta več živeti skupaj, ker se ne razumeta. Takrat se odločita za ločitev. Zelo pomembno je, da se zavedaš, da otroci niso nikoli krivi za razvezo svojih staršev. Tvoja mama in oče sta odrasli osebi, ki se morata truditi za dober odnos med seboj. Samo od njiju je odvisno, kako se bosta razumela in samo onadva sta odgovorna za svoje spore in prepire.

Category: Družina

Ločitev tvojih staršev pomeni veliko spremembo v tvojem življenju. Morda si v sebi razdvojen, saj pogrešaš staro življenje pod okriljem družine in ti je hudo, ker ne živite več vsi skupaj pod isto streho. Na začetku se boš moral potruditi, da boš z vsakim od staršev zgradil nov odnos in si organiziral življenje na dveh koncih, vendar ne skrbi, tudi na to se boš privadil.

Verjetno se ti po glavi podijo vprašanja na katera nimaš jasnih odgovorov in te strašijo. Predvsem odločitev o tem, pri katerem staršu boš živel. Te skrbi, da bo tvoja odločitev katerega prizadela?

Verjetno se v nobenem primeru ne boš mogel izogniti temu, da se eden od staršev ne bo počutil vsaj malo prizadetega, ker te imata oba rada in si oba želita živeti s tabo. Žal pa to ni mogoče, zato skušaj biti pri izražanju svojih želja kar se da pošten in odkrit in ne čuti se krivega, če bo kateri od staršev prizadet. Naj ti ne bo nelagodno izraziti svoje želje, saj gre za tvoje življenje.

Category: Družina

Prepiri s starši so v obdobju, ko odraščaš nekaj povsem običajnega. Želiš si, da ti ne bi dihali za ovratnik in se vtikali v tvoje zadeve, da bi te pustili pri miru. Starši pa težko razumejo, da odraščaš, se osamosvajaš in znaš razmišljati tudi s svojo glavo. Skušaj razumeti, da ti ne prepovedujejo stvari zato, ker bi te želeli omejevati ali uveljavljati svojo avtoriteto, ampak zato, ker te imajo radi, jih skrbi zate in te skušajo zavarovati pred nevarnostmi.

Največ nesoglasij se da rešiti z odkritim in mirnim pogovorom. To je včasih zelo težko, še posebno kadar imaš občutek, da starši nimajo prav in te ne poslušajo. Skušaj jim razložiti, kako se počutiš, kaj ti misliš in zakaj meniš, da oni nimajo prav. Staršem pa daj možnost, da ti tudi oni razložijo, kako se počutijo, zakaj so ti kakšno stvar prepovedali, ali so ti naložili kakšno nalogo. Morda boš po pogovoru bolje razumel starše in njihove skrbi, starši pa bodo začeli spoznavati, da nisi več majhen otrok, ampak da se razvijaš v samostojno in odgovorno osebo.

Category: Družina

Ecstasy je sintetična droga v obliki tabletke ali kapsule in se uporablja predvsem na zabavah z elektronsko glasbo. Takojšnji učinki so lahko: pretirano potenje, suha usta in grlo, povečan krvni pritisk, zmanjšan občutek utrujenosti in lakote ter občutek povezanosti z okolico. V primeru prevelikega odmerka, je ta droga zelo nevarna. Pride do motenj srčnega ritma, telesne temperature in strjevanja krvi, celo do smrti. Dolgotrajno in ponavljajoče uživanje lahko povzroči duševne motnje, kot so preganjavica, motnje spomina in motnje razpoloženja. Uživalec tvega psihično odvisnost, navajanje na ecstasy in tudi pomirjevala, ki mu pomagajo, da se po omami umiri.

Category: Pogosta vprašanja

Alkohol vpliva na telo in razum. Vsakega človeka malce alkohola sprosti in zaradi tega se počuti dobro, saj lahko pove in počne stvari, ki si jih v treznem stanju ne bi upal. Ko alkohol pride v kri, od tam potuje v možgane in jim onemogoča normalno delovanje.

Tisti, ki ti zaradi alkohola težijo, jim gotovo ni vseeno zate in te imajo radi. Vedo kako nevaren je alkohol. Vedo, da alkohol lahko trajno poškoduje možgane in lahko povzroči trajno izgubo spomina. Prekomerno uživanje alkohola skozi daljše časovno obdobje ima lahko hude posledice, saj povzroči resne bolezni. Jetra lahko postanejo tako močno obremenjena, da se zgrbančijo in nehajo normalno delovati. Temu pravimo ciroza jeter.

Pitje lahko vodi do raka na jetrih in do vnetja jeter ali hepatitisa. Prekomerno pitje pospeši nastanek bolezni srca in ran na želodcu. Moški lahko postanejo impotentni, pri ženskah pa se poveča verjetnost raka na dojki. Zavedaj se, da imaš srečo, da imaš okoli sebe ljudi, ki te imajo radi in jih skrbi zate, saj se zavedajo kako nevaren je lahko alkohol.

Category: Pogosta vprašanja

Res je, da kozarček alkohola človeka sprosti in marsikdo postane bolj drzen, zgovornejši, samozavestnejši in bolj sproščen, kot je v resnici. Težava je le v tem, da po enem kozarčku popitega alkohola težko določimo mejo, kdaj bi bilo dobro prenehati piti. Tako prvemu kozarčku sledi drugi in drugemu tretji in kmalu se ne zavedaš več kaj počneš. Lahko storiš kaj, kar bi naslednji dan globoko obžalovala, ali pa kaj, kar bi bilo zate ali za druge nevarno. Zato naj alkohol ne bo sredstvo za reševanje tvojih ljubezenskih težav. Raje skušaj zbrati pogum in ogovori fanta, ko boš trezna. Gotovo bo to tudi fantu najbolj všeč. Bodi takšna kot si, pa bo najbolj prav!

Category: Pogosta vprašanja